SRPSKA PROJA, NAJBOLJI HLEB NA SVETU.

KAKO SE PRIPREMA U LEBANSKOM KRAJU

Проја

LEBANE- Srpsku proju je televizijska stanica CNN, uvrstila medju pedeset najboljih hlebova na svetu. Recept za starinsku proju sačuvan je uglavnom u porodicama koje žive u planinskim sellima. Porodica Bogdanović u lebanskom selu Grgurovce, priprema proju po receptu starom više od dva veka.


Milena Bogdanović je priprema odokativno, bez merenja i uvek joj uspe. „ Uzmete oko kilogram kukuruznog brašna, samlevenog u vodenici. Malo posolite. Zatim rastopite kasiku, dve masti i prelijete preko brašna. Mast ne sme da bude vruća. Sve to dobro promešate. A onda polako sipate mlaku izvorsku
vodu i mešate. Kad dobijete smesu, koja je gušća nego za palačinke dodate izmrvljeni sir ali ne previše. Možete da je obogatite i šakom seckanog divljeg zelja ili spanaćem. Stavite u zagrejanu rernu i pečete oko 20 do 25 minuta“, objašnjava Milena.


Bogdanovići u Grgurovcu kod Lebana, pored kuće imaju vodenicu, koja melje već 200 godina. Recept za starinsku proju je iz tog vremena. Milena ima i recept za XXI vek.


„ Kod ove moderne proje dodajete i malo pšeničnog brašna, zatim prašak za pecivo, nekoliko jaja , umeso masti stavite ulje . Ona se peče oko pola sata i više podseća na kolač“, kaže Milena. Proja se nekad jela samo sa kiselim mlekom, sirom ili uz čorbu.Sada u bogatija vremena domaćice na jugu serviraju je uz dimljeno meso, spržu, ajvar.

Ma kako da je napravite jedno je sigurno., najbolja je sa brašnom koje se melje u vodenicama a ne u električnim mlinovima.


( Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu , nužno ne izražavaju stavove organa koji
je dodelio sredstva)