KAKO ŽIVE ŽENE NA SELU?

LESKOVAC- Medjunarodni dan žena na selu obeležava se 15.oktobra. U Svetu žene na selu čine četvrtinu stanovništva. Mi smo na jugu Srbije proveravali koliko rade, da li idu na odmor ili na bolovanje i čime se sve bave žene na selu. Tanja Stanković iz Leskovca u selu Kamenica godinama ima farmu ovaca. Iako živi u gradu skoro svakodnevno mora da ode do farme i da nahrani stado. Nekada joj pomaže majka koja živi u Kamenici ali Tanja želi da što više bude kod ovaca. Kada imate 70 ovaca nemate previše vremena za odmor.

„ Nije lako biti žena farmer. Vidite da ste me zatekli kako se penjem na staju da skinem seno za ovce. To je samo jedan deo obaveza. Mrate da počistite staju, ako je lep dan treba da borave sto vise napolju. Pa posebno vodite računa o jagnjadima i tako ceo dan mora da ste oko njih. Ali iskreno meni ovo prija i volim to što radim. U grad dodjem da platim račune i ono što je vezano za porodicu ali zaista mi selo prija“, prica Tanja.


Trideset kilometara dalje u selu Navalin kod Leskovca Blagica Stojković
dnevno zasadi oko 5000 korenova zelene salate. Porodica Stojković ima 70
plastenika .

„ Možda vama izgleda previše da jedna žena zasadi na hiljade korenova salate ali verujte kad to radite stalno godinama onda se naviknete. Nije lako ali mi cela porodica se decenijama bavimo povrtarstvom i uvek želimo da što bolje i modernije radimo. Iamo i plastnike sa kompjuterima pa nam i to olakšava posao. Objašnjava Blagica.


Mnogi bi pomislilil da žene na selu ne znaju za godišnji odmor, medjutim
Tanja i Blagica to demantuju.
„ Ima deo godine kada ja i suprug u dogovoru sa sinovima i snajama , odemo na more ili u banju. Dok smo mi odsutni oni preuzmu posao a onda kad se vratimo oni idu na odmor. Obišli su tako od Jadrano do Grčke, turske, španije i Egepta letovališta“ , kaše Blagica.


„ Idemo i mi na odmor. Mramo jedino da usglasimo sa suprugovim obavezama i oko farmeali se dogovorimo i odvojimo desetak dana da odmorimo negde na moru ili jezeru“, prica Tanja.
Za razliku od njih ipak žene u planinskim selima gde su uglavnom starija
domaćinstva ne znaju šta je godišnji odmor. „ Nisam ti ja sinko nikad koristila odmor . Jedino možda pre skoro čedreset godina. Tad nas je mene i muža naš sin odveo na nedelju dana da vidimo more u Crnu Goru. Ubavo je bilo, slana voda, i mnogo vruće ali baš sam se svašta nagledela“ seća se Milunka iz jednog sela na obroncima planine Kukavice.

Žene na selu čine petinu stanovništva u Srbiji.


( Reportaža ne odražava stavove sufinansijera projekata OBIČNI NEOBIČNI
LJUDI I OBIČNA NEOBIČNA MESTA, grada Leskovca)