PROŠETAJMO ULICAMA CARIČINOG GRADA ( VIDEO)

LEBANE- Caričin grad ( Justiniana Prima) lokalitet iz VI veka. Jedan od
najočuvanijih gradova iz tog perioda u Evropi. To Vam omogućava da možete

posle 15 vekova da prošetate ulicama , da vidite orginalne gradjevine i da se
osećate carski u ovom gradu. Podigao ga je vizantijski car Justiniijan u znak zahvalnosti prema kraju gde se rodio. Zato je područje oko sadašnjeg Lebana u tom periodu imalo velike privilegije.


Grad je bio centar ekonomije, kulture, religiji u ovom delu Balkana. Grad je bio na raskrsnici znacajnih puteva i zato su ga mnogi karavni čak sa bliskog istoka posećivali. Dokaz za to su i kosti jednogrbih kamila koje su nedavno otkrivene na lokalitetu. Takodje su nedavno pronadjene i peći za topljenje kvarca i pravljenje stakla. Grad se prostire na više od 50 hektara a imao je i svoj akvadukt i mrežu vodovoda i kanalizacije.

Grad je bio važan administrativni centar. Bio je okružen bedemima a na vrhu brda izgradjen je Akropolj, sedište crkvene uprave.
Gradske ulice su ble popločane krečnjakom a podovi bazilike ukrašeni veoma skupocenim mozaicima. Prema do sada poznatim podacima grad je vodila carica Teodora. Zanimljivo da su prva ozbiljnija iskopavanja i istraživanja počela 1912.godine. Velki doprinos da se sazna o Caričinom gradu dali su francuski arheolozi, koji su shvatili o kakvom se bogatstvu radi. Iako je bio moćan i ogroman grad nije dugo trajao, samo sedam osam
decenija. Nije jasno zašto je naglo prestao život u Caričinom gradu, da li zbog neke bolesti, rata ili nečeg drugog.