KORONA I EKOLOŠKE NAVIKE (PRVI DEO)

GRČKA/SRBIJA- Epidemija i ekologija počinju istim slovom i isto su važne za čovečanstvo i ovu planetu. Ako ne poštujete epidemiju i ako okrenete ledja ekologiji, doći će do katastrofe iako mnogima izgleda da se sve nekom drugom dešava.


O navikama dela gradjana juga Srbije i Leskovca već smo pisali. U vreme
epidemije , duž ulica u našim mestima bačene upotrebljavane zaštitne maske i rukavice. U redovima tojima jedni uz druge, sa maskama ili bez njih nije nas briga što nekome dišemo i kašljemo direktno u lice. U restoranima i kafićima moramo da budemo što bliže, da se veselimo, grlimo, dokazujemo kako se volimo i koliko smo kul , niko nam ništa ne može. Ma kakav virus koji se ne vidi i kakva ekologija o njoj neka brinu veliki svestki zagadjivači mi smo mali? Tako to ide kod nas a kako je kod naših bivših i sadašnjih komšija ? Evo reportaže u doba korone i globalne ekologije.


DOK ČEKAMO NA GRANICI, SEJEMO SMEĆE
Desetine i desetine hiljada gradjana Srbije sa nestrpljenjem je čekalo 15.jun.Dan kada su Grci najavili da će otvoriti granicu i da konačno možemo na more. Granica otvorena ali ne prelaz Evzoni sa Severnom Makedonijom već Kulata- Promahonas sa Bugarskom. Na početku odmah problemi. Za svaki slučaj naši gradjani nagrnuli na granicu već u cik zore iako je otvaranje najavljeno tek u 23h.

Kolone na granici, jedni pored drugih, vičemo , pljujemo, rukujemo sa se , neki se i grle i bodre kako su spremni sve da izdrže samo da predju granicu i dokopaju se mora. Niko još uvek ne stavlja masku a o rukavicama i ne razmišlja. Smeće se već gomila pored kontejnera nedaleko od graničnog prelaza. Bacamo sve što smo tokom puta nagomilali u autu, maramice, plastične kese i flaše…Ljuti smo na Grke.


„ Ovo se nismo nadali. Pa valjda su nam Grci braća. Nismo očelivali da nas
ovako drže na granici. Dobro jesmo poranili ali ne moraju da čekaju baš 23 h, da nas puste. Mogu malo da nam progledaju kroz prste, pa mi smo im glavni turisti“, komentarišu naši turisti dok čekaju u koloni. Medjutim kada duže popričate mnogi od njih priznaju da imaju apartmane u grčkoj i da su požurili da ih što pre pripreme za izdavanje jer sezona je već uveliko počela.

NOVA EKOLOŠKA PRAVILA NA PLAŽAMA
Nova iznenadjenja vas čekaju kada dodjete u Solun ili u neko od mesta gde su gosti iz Srbije decenijama najbrojniji. Čak i u manjim mestima koja nisu
turistima poznata uvedene su posebne mere i ono što ih razlikuje od nas , svi ihpoštuju.

Kada napravite paralelu, u isto vreme u Leskovcu maske su većinom modni detalj a u grčkoj su obavezne. Kod nas istrošene maske možete da nadjete po ulicama, pored kontejnera, a u Grčkoj su korišćene maske upakovane u kese i odložene tamo gde neće nikoga da ugroze i zagade životnu sredinu. Zanimljivo da kontrolu sprovodjenja epidemioloških mera u grčkim mestima u isto vreme mogu da sprovode tri službe. Lokalna policija( policija jedne opštine ili regije) policija na državnom nivou i još služba koja je najsličnija našoj Komunalnoj policiji. Svi oni mogu da vas kazne a kao dokaz pored toga što vas uhvate na delu da nepoštujete mere ili zagadjujete sredinu, mogu da koriste i video zapise sa bilo kog objekta ako ste usnimljeni. U našim restoranima, kupalištima, bazeima iako je preporučena distanca od dva metra , retko ko je poštuje.

Mi kada smo na izletu ili u redu ispred neke banke ipak volimo da smo što bliže , da što imtimnije ćaskamo sa sa prijateljima jer mi smo pobogu osećajni ljudi, pa šta bude sa koronom. Na grčkim plažama razmak izmedju suncobrana četiri metra. Primera radi dodju dve porodice i smeste se ispod dva suncobrana. E sad vi predjete kod prijetelja i počnete da ćaskate ispod njihovog suncobrana. Bukvalno tog trenutka oni koji vode računa o tom delu plaže dodju da vas upozore da se vratite ispod svog suncobrana ili da platite kaznu. Naravno uvek izaberemo prvu opciju, nismo bas ljubitelji plaćanja kazni. Kada bi kod nas tako rigorozno sprovodili mere , baš bi napunili lokalni budzet.

U hotelima i apartmanima takodje sve promenjeno. Nema švedskog stola već doručak ili ručak dobijate u tanjiru koji je prekriven providnom folijom i sedite za stolom na udaljenosti od metar i po. U nekim hotelima ima švedskog stola ali je hrana rasporedjena u staklenim vitrinama . Vi pokažete šta želite da vam konobar stavi na tanjir i on vas usluži. Nemate mogućnost da se sami služite.

Kraj prvog dela
( Reportaža ne odražava stavove, grada Leskovca , sufinansijera projekta
EKOLOGIJA U VREME KORONE )