LESKOVAC-LETENJE- SVETLANA (VIDEO)

SVETLANA IZ PRVE KLASE ŽENA PILOTA SFRJ

LESKOVAC – Danas više nije ništa neobično da za komandama putničkog ili borbenog aviona vidite ženu. Pre 32 godine , četiri žene iz Leskovca, Novog Sada, Kumanova i Ptuja, bile su prva generacija koja je završila obuku u ratnom vazduhoplovstvu.  Jedna od njih Svetlana  Mitrović (udato Milenković)  iz Leskovca  čitav radni vek provela je u avionima i jedrilicama.

Posle  tri i po decenije  Svetlana  je  ostala bez države u kojoj je počela sa letenjem i aerodroma na kome je prvi put sela u avion. Iako su prošle 32 godine Svetlana pamti trenutak kada je sa još tri koleginice iz tadašnje Jugoslavije stala na pistu vojnog aerodroma u Zadru.

Milena Cestnik iz Ptuja, Tatjana Dodevska iz Kumanova , Mirjana Ivanović iz Novog Sada i Svetlana bile su nakon detaljnih provera  odabrane da budu prve žene piloti ratnog vazduhoplovstva. Tada nisu  ni znale koliko je  za vojni i državni vrh bilo značajno da uspešno završe obuku.

Svetlana je i pre Zadra imala letačko iskustvo , jer je već letela sa ocem Sinišom  i bratom Sašom koji je bio i državni prvak u preciznom letenju.

Nakon tragedije kada je njen brat poginuo 1990.godine tokom priprema za Svetsko prvenstvo prvi put je pomislila da odustane od letenja.

Ipak je nastavila sa letenjem i kao nastavnik obučila više desetina pilota koji sada lete u raznim avio kompanijama .

Svetlana je sada penzioner. Njena dva sina još uvek nisu zainteresovana za letenje a na zatvorenom leskovačkom aerodromu dodje samo da prošeta.