ULICA ORAHA – Grdelica

ULICA ORAHA ( VIDEO)


GRDELICA-Park „Luksemburg“ u Parizu poznat je po velikim drvoredima
uglavnom brestova. E sad vas vodimo na mesto koje tu ispred nas a neobično je po jednom drvoredu poznatog srpskog voća.


Grdelica je mesto koje takodje ima jedan specifičan, zanimljiv i za mnoge
koristan drvored. Izmedju Južne Morave i kuća koje su u nizu pored puta
drvored oraha dug skoro dva kilometra. Stabla smo brojali do 250 a onda smo odustali. Ima ih sigurno oko 300 i stara su od 40 do 70 godina.

„ Ja sam ovde u Grdelici već 50 godina i pamtim da je još tada postojao ovaj
drvored. Ovde na utrini pored reke u jesen možete da sakupljate orahe i niko vam to ne brani a preko lete kad pripekne Sunce ovde je najbollji hlad. Taj hlad je veoma zdrav jer ispod oraha ima joda pa oni koji boluju od štitne žlezde ovde imaju i terapiju“, priča nam Valada Jovanović.

Stabla oraha poredjana u nizu. Tu su razne sorte od onih sitnijih koštičavih do krupnih skoro kao kokošje jaje. Najviše ih je posadjeno u vreme socrealizma dok su radile grdeličke fabrike.

„ Sadili su ih i mesna zajednica i mi koji tu živmo u blizini, zato ima raznih sorti.Važno je da ih poštujemo i svako ko prodje može slobodno da prikupi plodove bar za jednu tortu“, objašnjava Grdeličanka koja živi u ulici oraha.


„ Brate evo sad duva vetar i oni samo padaju. Ja sam za manje od sat vremena napunio ovu kesu, ima bar tri kila. Kad odnesem kući moja žena ima da me izljubi“ u šali nam priča Goran Bajramović. Zato što su zasadjeni pored reke uvek imaju rod. Iako je ovo leto bilo sušno bez kiše skoro tri meseca orasi nisu izgubili na težini. Plodovi krupni a jezgro prelepo, žuto, braonkaste boje.


„ Orah blagorodna voćka. Vidite kako se on bori i ne traži nikakvu hemijsku
zaštitu. Ovo je bre ekološko vođe, zdravo a dobro je i sa medom za one stvari“, tvrdi nam Stanko poznati Grdeličanin. U mesnoj zajednici u Grdelici svesni su da im je ulica oraha blagodet i planiraju da od njega naprave što bolju atrakciju. Ako urede pešako biciklističku stazu imaće još zanimljivije mesto za susrete, druženja, prve ljubavi i možda rastanke.


( Reportaža ne odražava stavove sufinansijera projekata OBIČNI NEOBIČNI
LJUDI I OBIČNA NEOBIČNA MESTA, grada Leskovca)