RODNO SELO IPAK NAJLEPŠE NA SVETU

RODNO SELO IPAK NAJLEPŠE NA SVETU ( VIDEO)

Dragan Dragojevic Drago

MEDVEDJA- Mnogi od nas izabrali su da žive daleko od rodnog sela.
Medjutim za većinu je to najlepše mesto na svetu , iako su boravili i radili u
mnogim zemljama.


„ Ovaj pogled je nešto najlepše na svetu. Vidite lepotu, planine, livade, mir,
tišina. Ovaj pogled vredi milion dolara zato sam se vratio u moje Pusto Šilovo“, počinje priču, Dragan Dragović, Drago. Četiri decenije živeo je u mestima bivše Jugoslavije i Zapadne Evrope a zatim devet godina u Kaliforniji u Sakramentu. U Americi je radio razne poslove. Nije oskudevao u ničemu. Bogata zemlja i ako si vredan možeš da zaradiš. Ali
nekada nije sve u parama. Dugo je razmišljao a onda je spakovao kofere i sa
sinom se vratio u rodnu kuću.

„ Imamo koze , imamo zdravo voće i povrće.Čist vazduh, miriše seno, gde godpogledaš razne prirodne boje. Oko mene su dobri ljudi i šta više čovek da poželi u životu“, komentariše Drago.


„ Ovde imam sve. Ništa mi ne nedostaje. Tu mi je otac, deda, puno rodjaka.
Čuvam koze hranim ih. Dan mi časkom prodje. Odemo ponekad do Medvedje ili Sijarinsk banje da se opustim u toploj lekovitoj vodi. Volim i da ručamo u nekoj od banjskih kafana. Lepo mi je ovde i ne razmišljam previše o Americi“, objašnjava Stefan sin Draganov.
Kuća Dragovića ponovo je puna razgovora.

„ Posle skoro 50 godina Srce mi je ponovo puno. Radostan sam što su mi se sin i unuk vratili. Više nisam sam. Sad je puna kuća, Srce će mi izadje iz grudi od
radosti“, kroz suze priča Radpmir otac Draganov. Dok je živeo u Kaliforniji bavio se slikarstvom i dobijao nagrade. U Pustom Šilovu kod Medvedje , četkicu je zamenio za dleto.

„ Pogledajte koliko sam već uradio. Uglavnom drvene skulpture prikazuju
obične likove, ljude, namučene seljake ali pune ponosa i radosti. U Americi se za ovako nešto uglavnom koristi javor ali ja mislim da je naš orah bolje drvo. Orah je plemenit i ja koristim samo naš orah“, dok dletom pravi novu figuru , priča Drago. Pedesetih godina prošlog veka selo Pusto Šilovo je imalo 500 stanovnika a sada dvadesetak.


( Reportaža ne odražava stavove sufinansijera projekta Medvedja , biserno
bogatstvo u doba korone)