NI JAK MRAZ NE ZAUSTAVLJA MIGRANTE (VIDEO)

PREŠEVO-MIGRANTI-HLADNOĆA  (VIDEO)

 

NI JAK MRAZ NE ZAUSTAVLJA MIGRANTE (VIDEO)

PREŠEVO – Veoma niske temperature poslednjih dana  i sneg nisu prepreka za migrante koji sa decom iz Makedonije dolaze u Srbiju. Kroz Prihvatni centar u Preševu dnevno prodje izmedju 1.000 i 2.000  migranata i svi oni se izjašnjavaju da žele u Nemačku ili Austriju.

Preko njiva na granici izmedju Makedonije i Srbije na minus 12 stepeni , deca uporno u  stopu prate roditelje. Bežeći od rata migranti iz Sirije i Avganistana  već su prešli oko 3000 kilometara i žele da što pre stignu do Nemačke.

…Putujem sa decom. Hladno je ali imamo odeću i za sada smo dobro. Ovde smo dobili sve što je potrebno i za nas i za decu….

….   Hladno je i u Makedniji i u Srbiji ali je važno da  smo dobro i nastavljamo dalje….

Hladno vreme nije uplašilo ni decu koja prvi put u životu hodaju po snegu. Ona su spremna da vam recituju sirijske dečije pesmice.

Prema podacima humanitarnih organizacija u poslednja dva meseca trećina migranata su deca.

Iako putuju nedeljama spremni su da se i našale na svoj račun.

„ Nije problem ni Turska, ni Gčka, ni Makedonija .  Ovo je samo problem pocepana  patika“

U Prihvatnom centru u Preševu  24 sata dežuraju volonteri humanitarnih organizacija.

Nakon registracije migranti uglavnom put nastavljaju autobusima. Od pre nekoliko nedelja u prihvatnom centru je otvoren šalter gde migranti mogu da kupe jeftinije autobuske karte do Beograda i Šida.

KAKO JE U MIRATOVCU I PRESEVU MOXETE POGLEDATI SAMO NA NASEM SAJTU

 

 

بريسيفو – درجات الحرارة المنخفضة جدا في الأيام الأخيرة والثلوج ليست عقبات للمهاجرين مع الأطفال من جاء مقدونيا الى صربيا. من خلال مركز الاستقبال في بريسيفو اليوم مرت بين 1000 و 2000 المهاجرين، وأنهم جميعا يدعون ترغب في ألمانيا والنمس