MIGRANTI NEĆE U BOLNICU

MIGRANTI NEĆE U BOLNICU

Migranti koji sa bolesnom decom  dolaze u prihvatni centar u Preševu, cesto odbijaju da ih ostave na lečenje u nekoj od bolnica na jugu Srbije. Roditelji dečaka iz Sirije koji je u ponedeljak preminuo u kolima hitne pomoći nedaleko od Preševa, zatražili su pomoć lekara tek kada su ušli u Srbiju iako je dečaku bilo loše još u Makedoniji.

Dvogodišnji dečak iz Sirije sahranjen je po muslimanskim običajima na groblju u Preševu. Neko od meštana je na svežoj humci ostavio nekoliko cvetova. Roditelji dečaka sa ostatkom familije su odmah nakon sahrane nastavili put ka Šidu. I ostali migranti koji dodju u prihvatni centar žure da što pre stignu do Evropske unije.

” Iz Avganistana sam . Tu sam sa decom i želimo samo što pre da dodjemo do Nemačke”, kaže Haime .

“Moj dečak ima tri meseca. Bilo je problema na putu ali sada je dobro i nastavljamo dalje” , objašnjava izbeglica iz Avganistana

Lekari Doma zdravlja u Preševu u poslednjih šest meseci pregledali su oko 24.000 migranata.Medjutim mali je broj onih koji su pristali na bolničko lečenje.

” Cesto imamo slucajeve da transportujemo jako bolesne do Vranja ili Niša i onda odbiju da ostanu na lečenju” kaže direktor Doma zdravlje u Presevu Mitat Sahiti.

Iako su u prihvatnom centru opremljene prostorije za duži boravak, većina migranata nakon registracije i posete punktu Crvenog krsta, nastavlja put vozom ili autobusom.

” Imamo dovoljno hrane za decu i bebe i zalihe su nam dovoljne za narednih nekoliko dana”, ocenjuje sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi.

Bura na moru izmedju Turske i Grčke dovela je do delimičnog prekida brodskog saobraćaja i manjeg priliva migranata u Srbiju.